Een monumentale werkplek

De uitstraling van een kantoor zegt veel over een bedrijf. Vaak zitten kantoormedewerkers in tl-verlichte ruimtes, onder goedkope witte- of hooguit grijze plafondplaten, aan stijlloze bureaus gemaakt van MDF. Bij VONBRINK doen wij het graag nèt een beetje anders.

Sinds begin 2016 zijn wij werkzaam vanuit het Kapelhuis op het Lieve Vrouwekerkhof in Amersfoort. Het Kapelhuis is gebouwd in het voorjaar van 1521 en heeft een rijke geschiedenis. Graag nemen wij je mee terug in de tijd.

De geschiedenis van het Kapelhuis

Het Kapelhuis, toen en nu

Hoewel het Kapelhuis in 1521 werd gebouwd, begint de geschiedenis van dit pand bijna 80 jaar eerder bij Het Mirakel van Amersfoort.

1444

Het Mirakel van Amersfoort

Op 24 december 1444 wilde de 16-jarige Geertje Arents uit Nijkerk haar intrek nemen in het st. Agnesklooster. Zij had een eenvoudig Mariabeeldje bij zich. Bij de Kamperbuitenpoort gekomen wierp ze dit, omdat zij zich er voor schaamde, in een wak in de stadsgracht.

Een zekere Margriete Albert Gysendochter kreeg op Kerstavond een droom, waarin haar werd opgedragen een beeldje uit de gracht bij de genoemde stadspoort te halen. De volgende ochtend, tijdens het water putten, vond zij het beeldje onder het ijs. Thuisgekomen stak zij er een kaars voor aan. Het viel haar op dat deze wel driemaal zo lang brandde als verwacht. Zij vertelde dit aan haar biechtvader, Jan van Schoonhoven, die het beeldje mee naar zijn huis nam. Omdat zich daar ‘opmerkelijke mirakelen’ voordeden plaatse hij het uiteindelijk in de Onze Lieve Vrouwekapel. Door verscheidene mirakelen veroorzaakte het beeldje een enorme toeloop van gelovigen, die genezing van hun ziekten verwachtten.

1444: Het Mirakel van Amersfoort

1521

Het Kapelhuis

Het Kapelhuis dateert uit het voorjaar van 1521 en is het enige bewaard gebleven laatgotische huis in Amersfoort. In die tijd was het Kapelhuis de zetel van de Broederschap van Onze Lieve Vrouw. Deze Broederschap is in 1445 opgericht en was verantwoordelijk voor de organisatie van Amersfoort als Pelgrimsstad. Eigenlijk een soort VVV-kantoor avant la lettre voor de pelgrims.

1521: Het Kapelhuis

1885

Eerste beeldmateriaal

Het eerste bekende beeldmateriaal van het Kapelhuis dateert uit 1885, zoals hieronder getoond.

1885: Eerste beeldmateriaal

1895

Voorgevel voor restauratie

Onderstaand zie je de voorgevel van het Kapelhuis, voordat dit pand in 1905 gerestaureerd werd.

1895: Voorgevel voor restauratie

1905

De restauratie

In 1905 werd de restauratie van het Kapelhuis voltooid, dit met een nieuwe voorgevel als resultaat. Deze voorgevel kun je tot op de dag van vandaag bewonderen op het Lieve VrouweKerkhof van Amersfoort.

1905: De restauratie

De restauratie van 1905 was bijna niet doorgegaan, de eigenaar was namelijk van plan om het Kapelhuis af te breken. Pas toen deze eigenaar een subsidie in het vooruitzicht werd gesteld en een restauratieplan werd aangeboden, is afgezien van de afbraak.

1937

Vestiging van wijnhandel

In 1937 vestigde slijterij / wijnhandel Kasper Hiddink zich in het Kapelhuis.

1937: Vestiging van wijnhandel

1945

Een woonhuis

In 1945 werd het Kapelhuis gebruikt als woonhuis. Op de tweede foto zie je de binnenplaats naast het Kapelhuis.

1945: Een woonhuis

1950

Weverij en galerie

Hyke Koopmans en Margje Blitterswijk vestigden zich in 1950 in het Kapelhuis met een handweverij. Zij combineerden in het Kapelhuis de verkoop van geweven stoffen met het exposeren en verkopen van keramiek. In 1960 openden zij Galerie Het Kapelhuis. De voorliefde voor keramiek verdreef tenslotte de handweverij.

1950: Weverij en galerie

2018

VONBRINK & Studio Obus

Tegenwoordig zijn er twee mediabedrijven werkzaam vanuit het Kapelhuis:

  • VONBRINK: webdesign, -development en zoekmachine marketing
  • Studio Obus: grafische multimediale vormgeving en fotografie

2018: VONBRINK & Studio Obus

Geschiedenis van het Kapelhuis Geschiedenis van het Kapelhuis Geschiedenis van het Kapelhuis

Een keer binnen kijken?

Kom gerust langs bij het Kapelhuis in hartje Amersfoort! De koffie staat klaar (of iets sterkers).

Neem contact op