Pagina niet gevonden?!

Een 404-pagina is een webpagina die niet kan worden gevonden. Bijvoorbeeld omdat deze niet meer bestaat, of omdat ergens op het internet een kapotte link ronddwarrelt. Maar is het werkelijk zo belangrijk om deze niet-bestaande webpagina's door te verwijzen naar een 404-pagina? In dit blogartikel bespreken we het belang van 404-pagina's en benoemen we de vier eigenschappen van een goede 404-pagina.

Het belang van een goede 404-pagina

De 404-pagina van Pixar

Waarom een 404-pagina?

Met een 404-pagina maakt u aan de bezoeker duidelijk dat de gezochte pagina niet (meer) bestaat. Daarnaast geeft u de verdwaalde bezoeker de mogelijkheid om de gezochte pagina elders te vinden. Hierdoor kunnen de teleurgestelde bezoekers tóch nog op de website worden gehouden!

Waarom niet doorverwijzen naar de homepagina?

Veel websites maken, in plaats van een 404-pagina, gebruik van een automatische doorverwijzing naar de homepagina. Deze oplossing is echter zeer verwarrend voor de bezoeker, die verwacht op een specifieke pagina terecht te komen. Door middel van een 404-pagina geeft u uitleg over wat er is foutgegaan. Hierdoor onstaat er geen verwarring en zal de bezoeker minder snel wegklikken.

Het belang van een goede 404-pagina

De 404-pagina van Airbnb

Wat maakt een goede 404-pagina?

Een goede 404-pagina heeft vier eigenschappen. We lichten ze hieronder uit:

1

Herkenbaar

Zorg ervoor dat de 404-pagina dezelfde opmaak heeft als de andere webpagina's. Als de bezoeker op een 404-pagina terecht komt met een volledige andere structuren en kleuren, dan lijkt het alsof hij/zij zich helemaal niet meer op de website bevindt.

2

Eenvoudig

Houd het simpel. De bezoeker moet in één oogopslag kunnen zien dat het een 404-pagina betreft. Zet daarom niet meer content op deze pagina dan noodzakelijk is.

3

Alternatieven

De bezoeker is verdwaald. Bied daarom alternatieve pagina's aan. Een knop naar de homepagina is altijd een goede optie, maar denk ook aan een zoekfunctie of een overzicht van de meestgelezen blogartikelen.

4

Visueel

Geef door middel van een afbeelding aan dat de bezoeker verdwaald is. Denk hierbij aan een zoekend individu, een verdrietige robot of een droevige puppy. Bij VONBRINK gebruiken wij bijvoorbeeld een eenzame luchtballon!

Het belang van een goede 404-pagina

Hulp nodig met uw 404-pagina?

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Kom gerust langs bij het Kapelhuis in hartje Amersfoort. De koffie staat klaar (of iets sterkers). Klik op de onderstaande knop!

Neem contact op