5 tips voor een betere lokale online vindbaarheid

Als lokale (kleine) ondernemer kan het lastig lijken om goed gevonden tussen al het geweld van de grote (online) bedrijven. Binnen de Google zoekmachine heeft u, als lokale ondernemer, echter een aantal voordelen ten opzichte van grote bedrijven die door het hele land gevonden willen worden. Onderstaand volgen 5 tips die u zelf gemakkelijk toe kunt passen op uw eigen bedrijf.

1

Locatie

Binnen de Google zoekmachine, hebben lokale resultaten voorrang boven nationale resultaten. Het is dus uiterst belangrijk om ervoor te zorgen dat de locatie van uw bedrijf bekend is bij de zoekmachine.

Maak hiervoor gebruik van 'Google Mijn Bedrijf'. Een registratie bij Google Mijn Bedrijf houdt simpelweg in dat u bij Google staat geregistreerd als bedrijf met adres- en contactgegevens (en deze gegevens kunt beheren).

Niet alleen wordt uw bedrijf weergeven in de Google zoekmachine. Ook bent u hiermee zichtbaar op Google Maps wanneer er wordt gezocht naar uw bedrijf of vergelijkbare bedrijven.

2

Reviews

Om de Google Mijn Bedrijf van uw bedrijf beter op te laten vallen, kunnen reviews een grote rol spelen. Probeer reviews te verzamelen van tevreden klanten. Een hoog aantal positieve reviews geeft een potentiële klant vertrouwen.

Daarnaast wordt uw Google Mijn Bedrijf beter weergeven in zowel de Google zoekmachine als Google Maps wanneer uw klanten positieve reviews hebben achtergelaten. Veel potentiële klanten baseren hun keuze voor een bedrijf op basis van ervaringen van anderen.

3

Zoekwoorden

Wellicht de belangrijkste tip is om op uw website gebruik te maken van de juiste zoektermen. Wilt u in de zoekmachine gevonden worden op specifieke termen, dan dient u deze te gebruiken op uw website. De inhoud van uw website is voor Google nog steeds de belangrijkste graadmeter voor haar rangschikking.

Om te achterhalen welke zoektermen uw doelgroep gebruikt, kunt u gebruik maken van een gratis tool als de Google Keyword Planner. Hier vindt u niet alleen welke zoektermen veel gebruikt worden door uw doelgroep, maar krijgt u ook een indruk van uw concurrentie.

4

Beeldmateriaal

Beeldmateriaal kan een website maken of breken. Door middel van beeldmateriaal kunt u een potentiële klant een goed beeld geven van uw bedrijf. Professionele fotografie of illustraties dragen hier in grote mate aan bij.

Waar u wellicht geen rekening mee heeft gehouden, is de grootte van deze (professionele) bestanden. Een goede fotograaf of illustrator zal de bestanden namelijk aanleveren in een hoge resolutie. Een hoge resolutie heeft over het algemeen een hoge bestandsgrootte als gevolg. Plaatst u deze foto’s of illustraties direct op uw website, dan levert dit een lange laadtijd op.

Het hebben van een trage website wordt door Google gezien als negatief. Daarom is het advies om een zo snel mogelijke laadtijd te bevorderen. U kunt de laadtijd van uw website gemakkelijk verlagen door de bestandsgrootte van uw foto’s of illustraties te verkleinen. Hiervoor kunt u gebruik maken van compressjpeg.com. Via deze website verkleint u uw bestanden soms tot wel meer dan 70% en levert u nauwelijks in op kwaliteit.

5

Structuur

Onze meeste technische tip is om de structuur van uw website bekend te maken bij de Google zoekmachine. Dit kunt u doen door uw website aan te melden bij Google Search Console. Met deze tool kunt u de resultaten van uw website in de zoekmachine bijhouden.

Daarnaast kunt u via Search Console onder andere een sitemap toevoegen. Een sitemap kunt u zien als de inhoudsopgave van uw website. Deze inhoudsopgave bevat links naar alle pagina’s van uw website.

Door de sitemap van uw website bij Google in te dienen, levert u als het ware een blauwdruk van uw website aan. Hiermee raakt de zoekrobot van Google direct bekend met alle pagina’s van uw website.

Een goede website om de sitemap van uw website automatisch te genereren is xml-sitemaps.com. Het .xml bestand dat u op deze website genereert kunt u vervolgens uploaden bij Google Search Consle.

Ontvang persoonlijk advies

Door te starten met bovenstaande tips, slaat u een slag om beter online gevonden te worden als lokale ondernemer. Deze tips zijn echter pas het tipje van de sluier. Er zijn talloze mogelijkheden om de online vindbaarheid van uw bedrijf te vergroten.

Bent u benieuwd wat VONBRINK voor u als lokale ondernemer kan betekenen? Wij geven u graag persoonlijk advies! Kom gerust langs bij het Kapelhuis in hartje Amersfoort! De koffie staat klaar (of iets sterkers).

Neem contact op