Welk content management systeem is beter?

Bij VONBRINK bouwen wij onze websites met open source content management systemen. Een content management systeem (CMS) is een omgeving “achter” de website, waar wij (en onze klanten) zelf gemakkelijk de website kunnen updaten en onderhouden. Open source betekent dat dit systeem vrij beschikbaar is en door vele ontwikkelaars wordt gebouwd en verbeterd. Iedereen kan dus zijn/haar bijdrage leveren aan een open source content management systeem! Prachtig, de wonderen van het internet.

Maar welk open source content management systeem is het beste? Met honderden aanbieders is het vaak lastig om een keuze te maken. In dit blogartikel vergelijken wij de twee toonaangevende open source content management systemen: WordPress en Joomla. We vergelijken de systemen op de volgende eigenschappen:

  1. Gebruiksgemak
  2. Extensies
  3. Veiligheid
  4. Toepassing

WordPress of Joomla?

WordPress

WordPress is het meestgebruikte open source content managementsysteem. Daarom wordt dit systeem door een grote groep ontwikkelaars ondersteund. Dit is ook terug te zien in het aantal verkrijgbare plugins en thema's. Echter is alles binnen dit systeem ontworpen op gebruiksgemak, waardoor het systeem vaak niet geschikt is voor maatwerk en complexere functionaliteiten dan blogartikelen. Lees hieronder meer over de eigenschappen van WordPress:

1

Gebruiksgemak

WordPress staat bekend om haar “no-nonsense” en snelle installatie. Zonder enige technische kennis kan de gebruiker binnen 5 minuten een WordPress website draaiende hebben. Echter maakt deze mate van gebruiksgemak verdere technische diepgang en maatwerk een stuk lastiger.

2

Extensies

Door de vele gebruikers van WordPress, bieden veel ontwikkelaars hun plugins en modules aan voor dit systeem. Daarnaast staat het open source content management systeem bekend om haar grote aanbod van thema's (grafische ontwerpen). Omdat maatwerk geen prioriteit is van WordPress, kunnen er vele thema's worden aangeschaft die de website direct een mooie uitstraling geven.

3

Veiligheid

Hoge bomen vangen veel wind. Grote open source content management systemen als WordPress zijn nu eenmaal het eerste doelwit van hackers. Gelukkig is WordPress veilig. Met frequente beveiligingsupdates en een actieve gemeenschap die dagelijks alle mogelijke lekken van het systeem probeert te vinden, is WordPress goed beschermd tegen hackers. Hiervoor moet het systeem echter wel frequent worden geüpdatet!

4

Toepassing

Zoals we bij de andere eigenschappen al lieten doorschemeren, wordt WordPress vooral toegepast voor minder complexe websites. Het open source content management systeem is ingericht op gebruiksgemak voor mensen zonder veel technische kennis. Hierdoor heeft de gebruiker snel en gemakkelijk een mooie website in de lucht, maar het is geen maatwerk noch afgestemd op de doelgroep.

WordPress of Joomla?

Joomla

Joomla heeft een kleinere groep ontwikkelaars dan WordPress, hoewel het anno 2018 alsnog door meer dan 60 miljoen websites wordt gebruikt. Joomla is niet zozeer ontworpen op gebruiksgemak, maar biedt veel meer opties voor de techneuten onder ons. Hierdoor is dit systeem zeer geschikt voor maatwerk en complexe functionaliteiten. Lees hieronder meer over de eigenschappen van Joomla:

1

Gebruiksgemak

Joomla heeft net als WordPress een overzichtelijke en snelle installatie. Echter zijn er na de installatie meer technische mogelijkheden aanwezig, waardoor onervaren gebruikers snel in de war kunnen raken van de veelvuldigheid aan instellingen en opties. Technici hebben daarentegen veel meer baat bij al deze mogelijkheden.

2

Extensies

Hoewel er voor Joomla minder extensies aanwezig zijn dan voor WordPress, zijn er op de Joomla Extensions Directory duizenden plugins en modules te vinden. Het open source content management systeem staat - in tegenstelling tot WordPress - niet bekend om haar thema's. Dit komt omdat de meeste Joomla ontwikkelaars hun templates op maat voor hun klanten maken. Dit is wat ons betreft dan ook de kracht van Joomla!

3

Veiligheid

Hoge bomen vangen veel wind. Grote open source content management systemen als Joomla zijn nu eenmaal het eerste doelwit van hackers. Gelukkig is Joomla veilig. Met frequente beveiligingsupdates en een actieve gemeenschap die dagelijks alle mogelijke lekken van het systeem probeert te vinden, is Joomla goed beschermd tegen hackers. Hiervoor moet het systeem echter wel frequent worden geüpdatet!

4

Toepassing

Zoals we bij de voorgaande eigenschappen al lieten doorschemeren, wordt Joomla vooral toegepast voor complexere websites. Voor maatwerk en websites die weldoordacht aansluiten bij de doelgroep is Joomla zeer geschikt. Hiervoor is technische kennis echter wel vereist, waardoor het systeem minder geschikt is voor gebruikers zonder technische achtergrond.

VONBRINK kiest voor Joomla

Al onze websites zijn maatwerk, die weldoordacht aansluiten bij de doelgroep van onze klanten. Daarom werken wij liever met Joomla dan met WordPress. Joomla geeft ons meer ruimte om “out of the box” te ontwikkelen. Alleen dan kunnen wij de gewenste resultaten voor onze klanten behalen.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Kom gerust langs bij het Kapelhuis in hartje Amersfoort. De koffie staat klaar (of iets sterkers). Klik op de onderstaande knop!

Neem contact op